текущ регион » София

Учените, които следят сателитите по света с надеждата да открият сигнали от извънземен разум, срещат все повече трудности в това да се сдобият с необходимия им за целта хардуер. Радио-астрономите посочват нова, необичайна причина за това - "копачите" на криптовалути.

SETI е общото наименование на организации и проекти, занимаващи се с търсене на интелигентен извънземен живот. Те искат да разширят дейността си към нови обсерватории. Проблемът е, че компютърните чипове, които им трябват, са недостатъчно на брой и стават все по-скъпи.

Продава се: Орбитална космическа станция. Пространство за настаняване на 8 души. Фантастична гледка към Земята. Възможности за производство под нулева гравитация, изследователски лаборатории или хотел в безтегловност. Цена: 3-4 милиарда долара на година. Има ли желаещи?

Новият проект за бюджета на САЩ, съставен от администрацията на Доналд Тръмп, възлага на НАСА да забрави за Международната космическа станция (МКС) и да пренасочи усилията си към проучване на Луната като първа крачка към изпращане на човешка мисия до Марс.

Европа отново иска да завладее света - този път обаче не чрез стомана или барут, а чрез закон с неумолима сила, способна да подчини правителствата и международните компании от Сан Франциско до Сеул.

На 25 май 2018 г. ще влезе в сила т.нар. Регулация за обща защита на данни (General Data Protection Regulation, GDPR) - най-мащабната промяна в правилата за работа и съхранение на лични данни от над 20 години насам.

Какви са етичните отговорности на компаниите, които с продуктите си могат да манипулират човешкото поведение в глобален мащаб? Това е въпрос, на който отговор трябва да дадат разработчици, дизайнери и изпълнителни директори, когато изграждат поредното си приложение, имащо капацитета да влияе на човечеството.

Извън самия бранш обаче, този въпрос рядко занимава особено много хора. А трябва.