текущ регион » София

"Моля, кажете на всички контакти в списъка ви да не приемат заявка за приятелство от james wood. Той е хакер и системата е свързана с акаунта ви в Facebook. Ако някой от вашите контакти го приеме, вие също ще бъдете хакнат, затова се уверете, че всички ваши приятели го знаят".

Ако и вие сте получили подобно съобщение на развален български език във Facebook Messenger, не се притеснявайте. И не го препращайте, няма абсолютно никакъв смисъл от това.

Джеймс Ууд не ви дебне от засада.

Руската хакерска група ATP28, известна още като "Fancy Bear", е използвала уязвими Wi-Fi в скъпи хотели, за да шпионира посетителите им. Нещо повече: напоследък "мечките" са започнали да използват инструмент на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ, за да подобрят атаките си.

Това става ясно от нов доклад на компанията за кибер сигурност FireEye, следяща отблизо акциите на руските хакери, които успяха да пробият сървъра на Демократическата партия през 2016 г. и публикуваха серия от конфиденциални и компрометиращи Хилари Клинтън писма.

По-голямата част от надеждните съвети и трикове, които използваме при създаването на персонализирана парола, всъщност ни правят по-уязвими за хакерите, според един от експертите, които през 2003 г. са популяризирали тези съвети.

В интервю за Wall Street Journal бившият мениджър на Американския национален институт за стандарти и технологии Бил Бър признава, че документът за създаване на силни пароли, в чието създаване самият той е участвал, е заблуждаващ.

72-годишният Бър, който от години е пенсионер, казва, че съжалява за участието си в този проект.

Социалните мрежи са прекрасен начин да поддържаш контакт с роднини, приятели, познати и непознати по целия свят. Те скъсяват разстоянията, помагат ни да следим какво става с бивши съученици и как се развиват те, напомнят ни важни дати и ни помагат дори да следим новините.

Проблемът със социалните мрежи идва обаче, когато започнем да прекарваме твърде много време в тях. Това води до разсейване и може да започне да пречи както на работата ни, така и на реалните ни социални контакти (никой не обича да си гледаш в телефона, докато сте някъде навън).