текущ регион » София

Сменяте маслото на автомобила на всеки няколко хиляди километра, всяка година подновявате гражданската отговорност и данъка на колата. Ходите за профилактичен преглед веднъж годишно, а на зъболекар - веднъж на всеки шест месеца.

Ако сте отговорни към компютъра си, трябва да подхождате толкова сериозно и към поддръжката му.

Ако го оставите на произвола на съдбата и данните, той ще започне да бави, ще стане муден, ще загрява по-бързо и до по-високи градуси и като цяло може да ви остави в най-неочаквани моменти, а заедно с него да си отиде и всичката ви важна информация.

През компютъра, смартфона, таблета и всяка електронна джаджа протича огромно количество информация, голяма част от която вие така и не виждате. Това са невидимите изрази на всичките игри, програми и файлове, които заемат пространство в паметта на устройството. Съответно в тази невидима информация се събира и много електронен боклук, който постепенно забавя компютъра ви, а в един момент може да доведе и до претоварването му.

И така вместо да си затваряте очите за безпорядъка от цифрови данни, можете да обърнете внимание на няколко лесни действия, с които да направите така, че компютърът ви да работи като нов.

За първия трик нямате нужда от кой знае колко време. Той изисква просто да разчистите най-видимото място в компютъра - десктопа. Това не е място, където да съхранявате всичките си файлове, а поставянето им там само натоварва машината и тя изразходва повече ресурси. Организирайки файловете в други папки и директории (или директното им изтриване), ще намалите тежестта върху процесора и RAM-паметта, позволявайки на компютъра да работи по-бързо.

Важен фактор за добрата работа на всяка машина са и приложенията. Ако тя е натъпкана с най-различни приложения и апликации, вероятността работата ? да се забавя, е огромна.

При приложенията най-често функционира правилото 20-80 - използваме 20% от приложенията през 80% от времето. Затова препоръките на специалистите са, че ако не сте използвали дадено приложения през последната една година, значи то най-вероятно не ви трябва особено много и е по-добре да бъде изтрито.

Разбира се, най-добре е да прецените за всяка една апликация по отделно. Все пак е безсмислено разни нерелевантни приложения да спъват работата на компютъра или мобилното ви устройство.

Следващата стъпка е да организирате снимките си. От появата на смартфоните с качествени камери, това се превърна в най-големия като обем тип информация. Затова независимо по какъв начин складирате снимките си, добре е да ги държите подредени за лесно намиране. Оттам вече в интернет съществуват редица облачни услуги, които да освободят място в паметта на телефона, като същевременно имате лесен достъп до различните фотоси.

По същия начин можете да постъпите и с имейлите си. Добре подредените писма - в различни папки по години и по месеци, може да създаде комфорт за работата на мобилните ви устройства, от една страна, и да направи самата ви работа, когато търсите стари имейли, много по-лесна.

Ако има нещо, което винаги си плаче за периодични интервенции, това са социалните мрежи. Експертите съветват да поддържаме списъците си с познати и неща, които следваме, релевантни за самите нас. Едно хубаво разчистване на всеки няколко месеца или поне веднъж в годината може да позволи да виждате винаги най-важното за вас. От друга страна - ще събирате по-малко кеш на устройството си.

И накрая - редовна професионална профилактика. Някои неща си изискват професионално мнение, а почистването на компютъра или лаптопа от прахоляк си е повече от наложително. Допълнително с това е добре професионалист от време на време да проверява и софтуера ви - има ли нужда от ъпдейти, какви и т.н.

Ако направите всичко това, в един момент можете да се изненадате от това с каква мощна машина разполагате и да се питате как сте могли да траете цялото това бавене досега.

Източник:www.webcafe.bg