текущ регион » София

Windows XP е в своя собствена лига. Това е може би най-популярната операционна система на Microsoft, създавана някога. XP достигна безпрецедентно ниво на дълголетие като никоя ОС досега.

Голямото сбогуване

Windows XP е създаден преди цели 16 години (невероятно, но факт!), през далечната 2001 година. Това е една пределна възраст в свят на постоянно променящи се технологии. Въпреки това тя все още се използва от десетки милиони хора по цял свят. Всъщност, има вероятност вие да четете тази статия на компютър с Windows XP!

За времето си XP беше може би най-добрата ОС, създавана някога. Това бе крайпътният камък, който направи Майкрософт толкова популярен по света, огромен пробив в информационните технологии. ХP e операционната система, която направи възможно масовото ползване на интернет в цял свят. Експертите са категорични, че Windows XP е много по-стабилен, много по-сигурен и в пъти по-удобен за средностатистическия потребител.

За разлика от своя предшественик, XP е насочен както към бизнеса, така и към потребителите.

Неговата надеждност и лекота на ползване накараха хората по цял свят да се влюбят в него. През 2008 г. беше пуснат Windows XP Service Pack 3, последната версия на XP, която вдъхна нов живот на вече застаряващата операционна система.

Windows XP е толкова добър, че е всъщност е класи над своя наследник Windows Vista. Vista не беше лош, но XP вдигна толкова високо летвата, че производителите на компютри продължиха да продават хардуер, съвместим с XP. През 2009 г. бе пусната и Windows 7.

Windows 7 е абсолютен успех, но при всичките си предимства крие един основен недостатък: той изисква твърде много ресурси, които старите компютри не могат да осигурят.

По-голямата част от потребителите на XP не избраха да ъпгрейднат дори и след като излезе и Windows 8 през 2013г. През 2015г. се появи и Windows 10, най-новата версия на Windows. Много уеб източници като PC Advisor и Stellar Data Recovery са категорични, че Windows 10 е „най-добрата операционна система, която Microsoft някога е създавала". Изглежда, че ерата на Windows XP най-сетне приключи и операционната система най-накрая излиза в заслужена почивка, в учебниците по история на компютрите. Така ли e в действителност?

Microsoft направи всичко възможно хората да престанат да ползват Windows XP, за да си купят по-нова версия на Windows. През 2014 г., след 13-годишна поддръжка, компанията най-накрая обяви, че прекратява поддръжката за XP и вече няма да осигурява актуализации и защита от вируси за своите потребители. Майкрософт очакваше, че с този си ход най-накрая ще откаже хората от XP. Това обаче не се случи. Напротив, според авторитетния онлайн справочник Net Market Share, към август 2017 г., три години след края на поддръжката за Windows XP, 6.07% от потребителите на интернет все още сърфират в мрежата с Windows XP.

Това прави Windows XP третата най-популярна операционна система в света след Windows 10 и Windows 7, все още доста по-напред от Windows 8 и Windows Vista.

И така, кое е толкова специалното за Windows XP и защо ние, потребителите, сме толкова упорити, че продължаваме да го използваме дори през 2017 г.?

Лесен за употреба и поддръжка

Windows XP е изключително интуитивен и лесен за ползване. Ние сме си свикнали с него и го обичаме. Защо трябва някой да ни принуждава да го сменим?

Най-подходящ за стар хардуер

Имате стар компютър с 512 MB RAM. Само за да подкарате Windows 7 Ви трябва конфигурация с минимум 1GB рам. Трябва ли да си изхвърлите стария компютър? Разбира се, че не! Миналия месец даунгрейднах стария ми лаптоп Dell Inspiron Mini с 1 GB рам от Windows 7 до Windows XP SP3 и работи без грешка. Само се уверете, че инсталирате Service Pack 3 (най-новата версия на Windows XP) и инсталирайте всички актуализации, които някога са били освободени, за да можете да защитите компютъра си колкото е възможно повече.

Разходи за ъпгрейд

Да, Windows 7 е по-добър. И Windows 10 е ненадминат. И какво от това? Трябва да платите 400 лв. за нова версия на операционната система, само за да се окаже, че тя не е съвместима със стария ви компютър. Лично аз не бих си ъпгрейднал компютъра, освен ако нямам излишни пари и поне 3 GB рам памет.

Защита на личните данни

Windows 10 идва с предварително инсталиран софтуер за "шпиониране" от Microsoft. Да, това е вярно! Той записва всички ваши действия и се отчита директно на Майкрософт. Имам лоши новини и за потребителите на Windows 7 и 8. Този "шпионски" софтуер се инсталира като задължителна актуализация на техните машини. За всички потребители, които не искат да бъдат шпионирани от Microsoft, Windows XP е правилният избор. В дните на Windows XP личното пространство все още значеше нещо.

Без реална алтернатива

След като Microsoft приключи поддръжката на XP през 2014 г., изглеждаше, че за потребителите остават само две възможности: да надстроят до по-нова версия на Windows (не е вариант за по-стари компютри) или да инсталират лека операционна система, която щади ресурси и все още се поддържа.

Например, някои хора си инсталираха Lubuntu 14, лека дистрибуция на Linux. Минималните изисквания са едва 128MB ram. Чудесно, нали? Само че има една подробност. Lubuntu е доста по-неинтуитивен и труден за работа, а на всичкото отгоре повечето стари компютри просто не са съвместими с Linux. Ако имате сериозни компютърни умения и сте работили с Linux, може да потърсите алтернативен вариант. За всички нас, потребителите на Windows XP, XP остава най-добрият вариант.

Краят на живота не означава край на живота

Изглежда няма такова нещо като край на живота, когато става дума за Windows XP. Microsoft спря разширената поддръжка на престарялата операционна система на 8 април 2014 г. Това обаче не спира функцията за актуализиране на Вашия компютър. Microsoft все още изпраща месечни ъпдейти, за да проверява за най-разпространените зловреден софтуер и вируси. Тези актуализации са предназначени за програми в XP, които все още се поддържат, напр. Windows Defender, .Net framework, MS Office 2007 и т.н.

Така че вие ще продължите да получавате актуализации от време на време. Има дори един трик, с който да продължите да получавате системни актуализации. Майкрософт предоставя ъпдейти за Windows Embedded POSReady 2009, версия базирана на SP3. За целта трябва само да промените данните за ОС в registry файла. За повече информация можете да прочетете тази статия. Имайте предвид, че не съм го тествал дали работи, затова не мога да гарантирам, че ще се постигне необходимия резултат. При всички положения, първо си направете цялостен бекъп на системата и бъдете сигурни, че знаете какво да правите, в случай, че нещо се обърка.

Много програми все още поддържат Windows XP. Браузъри като Mozilla Firefox продължават да поддържат XP, както и някои антивирусни програми. Макар че вече не се поддържа официално от Майкрософт, Windows XP продължава да се поддържа неофициално от милионите потребители по света, под формата на взаимопомощ и тонове информация онлайн, от която винаги можем да се възползваме.

Дисклеймър: Моля имайте предвид, че макар Windows XP да е страхотен, той вече не се поддържа официално. Използвате го на свой собствен риск. Авторът на статията не носи отговорност в случай, че нещо не се развие според очакванията. Не използвайте XP в корпоративна среда, тъй като не е достатъчно защитен. За най-пълноценно сърфиране в интернет се препоръчва по-мощен компютър и по-нова операционна система. Ако все пак сърфирате в мрежата с Windows XP, задължително направете бекъп на всички важни файлове и ги прехвърлете на външен хард диск (документи, снимки, музика, филми).

Източник:www.webcafe.bg